Memòria Digital de Catalunya (MDC)

La Memòria Digital de Catalunya (MDC) és un repositori cooperatiu des del que es poden consultar, en accés obert, col·leccions digitalitzades relacionades amb Catalunya i el seu patrimoni o que formen part de col·leccions especials d'institucions científiques, culturals i/o erudites catalanes. Està impulsat per les universitats de Catalunya i la Biblioteca de Catalunya, coordinat pel Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC) i compta amb la participació d'altres institucions catalanes.

La principal finalitat de l'MDC és augmentar la visibilitat i consulta del patrimoni documental català i per tant, dóna suport a la missió que li és pròpia a l'Àrea de Ciència Oberta del CSUC. Aquesta finalitat es concreta en els següents objectius:

  • Impulsar la digitalització del patrimoni català
  • Fer visibles unes col·leccions que, en la majoria dels casos per la seva raresa i/o condició física, són d'accés difícil i/o restringit
  • Ser la interfície que permeti la consulta conjunta d'aquest patrimoni
  • Facilitar els instruments per a la seva preservació

Aquest repositori està obert a la col·laboració de biblioteques i arxius de Catalunya que desitgin difondre les seves col·leccions especials digitalitzades relacionades amb Catalunya i/o el seu patrimoni i amb documents de caràcter predominantment gràfic. Es prioritza la incorporació dels documents més singulars i excepcionals, així com els susceptibles de ser consultats per un número més elevat d'usuaris. La digitalització dels documents la duen a terme les pròpies institucions que han de realitzar-la tenint en compte els paràmetres i criteris indicats en els "Estàndards de digitalització: requeriments mínims" que l’Àrea de Ciència Oberta del CSUC actualitza periòdicament. La incorporació dels documents es realitza prèvia consideració dels drets de propietat intel·lectual que poden afectar a la seva explotació.

L'MDC es va posar en funcionament a finals de 2006 i actualment conté, en accés obert, col·leccions digitalitzades de revistes catalanes antigues (ARCA), fotografies, mapes, cartells, manuscrits, incunables i un llarg etcètera amb un total de més de 3 milions de documents relacionats amb Catalunya procedents d’institucions diverses com universitats, biblioteques especialitzades, instituts, arxius, etc.

Entre d'altres, s'hi poden consultar col·leccions tan importants com les primeres imatges del goril·la albí (Floquet de neu) jugant en el seu espai natural al Centre Ikunde (Guinea Equatorial), imatges sobre les formes de vida al camp des de finals del segle XIX, revistes publicades clandestinament durant la dictadura de Franco o, dins ARCA, el Diari Català, la Revista de Catalunya o la curiosa revista manuscrita Il Tiberio. També són destacables les col·leccions relacionades amb la guerra civil espanyola que permeten l'estudi dels fets polítics, econòmics, socials i culturals esdevinguts.

Des de la pàgina principal de l'MDC es pot realitzar una cerca simple o avançada (permet escollir entre la consulta en les revistes d'ARCA o bé en la resta de col·leccions) i els resultats s'agrupen en col·leccions d'imatges i d'audiovisuals, de text, revistes d'ARCA, o en altres col·leccions no allotjades en l'MDC. Des de l'apartat "Col·leccions" s'accedeix a la Galeria de col·leccions on s'hi mostren totes les incloses a l'MDC i des de la qual es pot accedir al llistat que inclou una breu descripció del contingut de cadascuna d'elles. També es poden consultar les institucions participants, les properes incorporacions, i informació tècnica (recull documentació interna relacionada amb el funcionament del repositori). A la pàgina principal, s'ofereix també una finestra de novetats on es presenten el núvol d'etiquetes de paraules més usades en els títols dels documents, i els dos últims projectes de l'MDC: la localització d'imatges de l'Arxiu fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya a través d'un mapa, i la iniciativa de col·laboració "Transcriu-me" per transcriure documents antics i millorar-ne la seva accessibilitat.

El repositori MDC funciona amb el programa CONTENTdm d'OCLC. Aquest programa permet descriure les imatges amb estàndards internacionals de descripció (Dublin Core, ESE, METS, PREMIS) i d'interoperabilitat (OAI-PMH) que incrementen la visibilitat dels documents en oferir-se conjuntament amb d'altres repositoris internacionals com és el cas d'Europeana (portal europeu d'accés a col·leccions culturals) i OAIster (catàleg col·lectiu internacional). Així mateix, les col·leccions de l'MDC estan catalogades al CCUC i són accessibles també des del seu portal de col·leccions especials.

Contacte

Si vols participar a MDC o en vols més informació pots adreçar-te a mdcatcsuc [dot] cat.