Millorar l'actuació dels esportistes professionals a través de la tecnologia

La tecnologia juga un paper molt important al Centre d'Alt Rendiment Esportiu (CAR) de Sant Cugat, creat l'any 1987 com a part de les preparacions per als jocs olímpics, tal i com comenta Josep Escoda, cap de Tecnologia i Informàtica, "nosaltres volem atletes i entrenadors que es beneficiïn no només d'un entorn esportiu avançat sinó també de les millors pràctiques i que interactuïn amb altres esportistes. La idea és canviar també la manera en què els esportistes i els formadors entrenen, per tal d'expandir el concepte de la llibertat esportiva". I amb aquesta idea va ser creat el 2011 el nou mòdul al centre, on la tecnologia és primordial a l'hora de crear règims col·laboratius d'entrenament.

En aquest entorn, el CAR participa al projecte Experimedia, una iniciativa europea que té com a objectiu oferir oportunitats per experimentar en tecnologies d'internet per tal de millorar l'actuació dels esportistes professionals. Es tracta d'un projecte col·laboratiu, en el qual intervenen tant atletes com entrenadors de diferents disciplines i entre els objectius hi ha el redisseny del propi procés d'entrenament, l'agilització del procés de recopilació de dades, la compartició d'informació per tal de poder prendre decisions de forma més acurada, i millorar la qualitat dels processos d'entrenament.

A través de l'Anella Científica, el centre accedeix a RedIRIS i a la resta de xarxes internacionals com ara Géant2, que li permeten compartir informació amb la resta de partners europeus implicats en aquest projecte.

El nou espai del CAR té una superfície de més de 20.000 m2 on s'han invertit 36 M€, inclou tres piscines separades (per natació, waterpolo, natació sincronitzada i salts), i espais per a un total de 12 esports, entre els que hi ha gimnàstica artística, taekwondo, judo i halterofília. Molts dels esportistes que allà s'hi entrenen competeixen actualment a les olimpíades de Londres 2012, és el cas de l'equip de natació sincronitzada o el de waterpolo.

També hi ha unitats d'entrenament amb tecnologia adaptada a cada tipus d'equipament esportiu, sistemes d'informació basats en IP, enregistrament multidimensional continu, biofeedback permanent, basat en tecnologia sense fils. Existeixen noves eines com la visualització interactiva en 3D dels entrenaments, amb la ubicació de 200 càmares i videowalls HD per debatre i parlar amb els entrenadors. Hi ha també innovacions en el so digital i la qualitat de les comunicacions, com l'estudi electroacústic de les instal·lacions, i el repte de captar el so a sota de l'aigua.

Es disposa d'un sistema de control de la gestió integrada a través del qual es pot seguir la inversió d'energia, controlar el temps, el temps invertit per atleta i la pròpia actuació. També hi ha la integració sota estàndards IP dins un centre de dades unificat de computació de la llum, la seguretat, el clima, el sistema PA (electroacústica), el vídeo i l'audio i la informació per a l'esport i la telefonia IP.

El CAR ha estat un dels primers centres mundials en localitzar en un mateix espai instal·lacions d'entrenament de diferents disciplines, recerca i tractaments mèdics, a més d'un institut on els més joves poguessin continuar amb els seus estudis. L'equip del CAR està format per prop de 90 empleats, més de 80 entrenadors, 45 professors i 600 atletes i estudiants. Està connectat a l'Anella Científica des de febrer del 2009 en la categoria A.3 Centres i instituts tecnològics i de recerca, sense ànim de lucre, amb un punt d'accés directe a la xarxa de 100 Mbps amb fibra òptica, realitza activitats tecnològiques punteres per mantenir l'alt nivell dels esportistes que allà s'hi entrenen.