Simulacions d'aerodinàmica per al disseny d'un monoplaça

El CSUC ha col·laborat amb l'equip ETSEIB MotorSport, de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), en el disseny i construcció del monoplaça que han confeccionat per participar en l'edició de 2014 de la Formula Student, una competició líder a Europa en el món del motor acadèmic.

La Formula Student reuneix anualment a universitaris d'enginyeria de tot el món perquè participin en el disseny, desenvolupament, construcció i conducció d'un monoplaça de competició. Aquesta iniciativa compta amb el recolzament tant de la indústria de l'automòbil, com amb la participació d'enginyers d'alt nivell i el suport institucional de diverses entitats, entre les quals es troba el CSUC, que ha ofert a l'equip ETSEIB MotorSport accés als seus supercomputadors per a la realització de simulacions d'aerodinàmica dels seus prototips i així poder disposar del millor monoplaça.

En concret, les simulacions d'aerodinàmica s'han realitzat a l'Altix UV 1000 (pirineus) usant el programari OpenFOAM per al qual s'ha muntat un model aerodinàmic de 60e6 elements i un mallat en paral·lel per accelerar al màxim tot el procés. Amb 36 nuclis el procés sencer de mallat i solver triga unes 4 hores. D'aquesta manera els futurs enginyers de l'ETSEIB MotorSport poden calcular el màxim de simulacions en el menor temps possible.

L'equip ETSEIB MotorSport, de la UPC, és un equip d'estudiants format per enginyers que estudien els últims cursos d'Enginyeria Industrial, Química i de Materials a l'ETSEIB. L'equip compta amb coordinadors del centre educatiu que ajuden al projecte i el dirigeixen. L'equip té per objectiu construir un monoplaça apte per competir a la Formula Student. Així, es dissenyen les peces que conformaran el cotxe, es fan proves amb els components per treure'n el màxim profit i acabar-los ajuntant per tal de tenir el cotxe acabat. Abans de les competicions es prova el cotxe i a l'estiu es duu el vehicle a les competicions que s'hagi decidit.