Química, computació i societat

Data: 
26-10-2011 08.45 a 13.50
Lloc: 
Universitat de Barcelona, Facultat de Química, Aula Magna Enric Cassassas, Martí i Franquès, 1-11, Barcelona

La química és una ciència creativa essencial per a la millora de la nostra vida. Està present en tots els àmbits i és necessària per garantir la sostenibilitat del planeta i per resoldre problemes globals i essencials de la humanitat, com ara la alimentació, l'aigua, la salut, l'energia o el transport.

Aquesta disciplina usa la computació per avançar en resoldre molts d'aquests problemes. La química computacional permet obtenir models d'estructures moleculars i reaccions químiques d'una forma ràpida i econòmica, recolzant i complementant el treball obtingut per la via experimental. Els resultats obtinguts contribueixen a la millora dels productes de consum i dels processos de construcció industrials, a la síntesi de nous fàrmacs i medicaments, a la preservació del medi ambient i de les seves espècies i animals, i a la recerca d'energies i tecnologies més netes.

El propòsit d'aquesta JOCS, que coincideix amb la celebració de l'Any Internacional de la Química i el 20è aniversari de la creació del CESCA, és mostrar l'ús que aquesta disciplina fa de la computació, els beneficis que la química aporta a la societat i com el CESCA l'ha acompanyat durant aquests 20 anys.


Programa


8.45 Lliurament de la documentació

9.00 Benvinguda
Josep Maria Martorell, director general de Recerca
Pere Lluís Cabot, degà de la Facultat de Química de la UB

9.20 Sessió I. Química i computació
Moderador: Jean-Didier Maréchal, UAB

Trobada social sobre els grans reptes de la Química Computacional:
El camí per fer

Joseph S. Francisco, ACS

Copernicus: Un nou paradigma per a l'adaptació en paral·lel de dinàmica molecular
Erik Lindahl, Gromacs

Hi ha futur per a la química quàntica als supercomputadors?
Juerg Hutter, cp2k

11.00 Descans

11.30 Sessió II. Química i societat
Moderador: Ramon Crehuet, CSIC

Química i medi ambient
Josep M. Anglada, IQAC-CSIC

Química i biotecnologia
Leonardo De Maria, Novozymes

Química i nanotecnologia
Josep M. Poblet, URV

Química i ciència de materials
Carlos Alemán, UPC

13.50 Cloenda
Francesc Illas, XRQTC
Miquel Duran, UdG

 

Idioma


Anglès.


Ponents


Carlos Alemán és llicenciat en Química per la Universitat de Barcelona (UB) i doctor en Ciències per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Actualment és catedràtic d'universitat al departament d'Enginyeria Química de la UPC i dirigeix el grup d'Innovació en Materials i Enginyeria Molecular al mateix departament i de Nanoquímica-Conductors al Centre de Recerca en Nanoenginyeria de la UPC.

Josep M. Anglada és doctor en Química i investigador del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). Durant els darrers 20 anys ha treballat en l'estudi de la reactivitat química utilitzant mètodes de química computacional i teòrica. Està centrat principalment en la recerca de reaccions químiques jugant un rol clau a la química de l'atmosfera. Té especial interès en l'estudi dels processos d'oxidació relacionats amb l'ozó, i els radicals hidroxil i hidroperoxil.

Joseph S. Francisco va completar amb honors els seus estudis universitaris en Ciències Químiques per la University of Texas a Austin, i va rebre el seu Ph.D. en Química Física al Massachusetts Institute of Technology. Ha treballat a la Cambridge University a Anglaterra, a la Purdue University, i al Jet Propulsion Laboratory del California Institute of Technology. En l'actualitat és professor convidat a la Université Paris-Est, a França. El 2010 va ser el president de l'American Chemical Society.

Juerg Hutter ha estudiat ciència molecular a ETH Zurich i és graduat en Química Física per la Universitat de Zurich. Ha treballat al centre de supercomputació d'ETHZ i ha estat membre de la plantilla d'IBM Research. Entre 1995 i 1999 va ser investigador al Max Planck-Institut d'Stuttgart. Des de 2000 és professor de Química Física a la Universitat de Zurich.

Erik Lindahl ha estudiat Biofísica Teòrica al Royal Institute of Technology d'Estocolm, i ha obtingut el seu Ph.D. a la mateixa àrea al KTH de l'esmentada ciutat sueca. Al llarg del seu període postdoctoral ha format part de la Groningen University (Holanda), l'Stanford University School of Medicine (Estats Units) i de l'Institut Pasteur (París). Actualment és professor de Biofísica Teòrica i Computacional al Royal Institute of Technology d'Estocolm, professor de Biologia Computacional Estructural a l'Stockholm University i investigador sènior del Swedish Research Council, en l'àmbit de Bioinformàtica.

Leonardo De Maria ha estudiat Física a la Universidad de los Andes de Bogotá, a Colòmbia. Ha obtingut el seu PhD en Física a la Università degli Studi di Trieste, Itàlia. Ha utilitzat simulacions computacionals per estudiar les propietats de sistemes complexos al llarg d'uns casi 20 anys, i els nou darrers d'ells a Novozymes dins de l'àrea d'Optimització de la Proteïna. Novozymes és líder mundial en bioinnovació i la seva activitat de negoci se centra en enzimes industrials, microorganismes i ingredients biofarmacèutics.

Josep M. Poblet és llicenciat i doctor en Química per la UB. Després d'una estada postdoctoral a la Universitat Louis Pasteur d'Estrasbourg va obtenir una plaça de professor titular de Química Física a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV). Des de 2001 és catedràtic de Química Física a la mateixa universitat i cap del Grup de Química Quàntica des de 2009.

 

Col·laboren

  
Bull España
Universitat de Barcelona
Xarxa de Referència Química Teòrica i Computacional