110.000 articles en el cinquè aniversari de RACO

El repositori Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO) celebra el seu cinquè aniversari amb més de 110.000 articles a text complet consultables de forma gratuïta a través d'internet. Aquests articles pertenyen a 325 publicacions de l'àmbit cultural, científic i erudit catalanes, de 58 entitats ben diverses, entre les que hi ha universitats, museus i associacions. Les revistes incorporades a RACO han tingut més de 4 milions de visites al llarg del 2010, un 52% provinents d'Espanya, un 6% d'Estats Units, un altre 6% de Mèxic, i la resta de diversos països d'Iberoamèrica.

RACO és un repositori de gran utilitat en diversos àmbits, en especial en el de l’educació, ja sigui primària, secundària o superior. Entre les revistes més consultades l’any 2010 hi ha Enseñanza de las Ciencias: revista de investigación y experiencias didàctica, punt de referència entre els professionals del camp de l’ensenyament de  les matemàtiques i les ciències experimentals d’Espanya i Iberoamèrica. Un altre exemple és la revista Enseñanza de las Ciencias de la Tierra, el contingut de la qual se centra en el camp de l’ensenyament de la Geologia i les Ciències de la Terra a tots els nivells educatius des de l’educació primària a la universitat.  
 
També es poden trobar documents d’interès cultural, escrits per autors de renom com Mercè Rodoreda, Josep Mª Benet i Jornet, Pere Gimferrer o Baltasar Porcel. Un exemple són els articles publicats a Els Marges, una revista catalana de llengua i literatura, d’alta cultura i al servei de la recerca universitària, que publica estudis, notes, ressenyes i documents d’interès per a la història literària i cultural. 
 
RACO  es  va  posar  en  marxa  el  març  de  2006 per part del Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya (CBUC), la Biblioteca de Catalunya (BC) i el Centre de Supercomputació de Catalunya (CESCA) i compta amb el patrocini de la Generalitat de Catalunya.  
 
La principal finalitat d’aquest servidor és augmentar la visibilitat i consulta de les revistes que inclou i difondre la producció científica i acadèmica que allà es publica. L’objectiu de RACO és impulsar l’edició electrònica de revistes catalanes, ser la interfície que permeti la consulta conjunta de totes aquestes publicacions i facilitar els instruments per a la seva preservació.