La TAC'17 se centra en la ciberseguretat a les xarxes acadèmiques i de recerca

22-06-2017

El 21 de juny ha tingut lloc la 21a Trobada de l'Anella Científica (TAC) que enguany ha tractat sobre "Ciberseguretat a les xarxes acadèmiques i de recerca" i s'ha celebrat a la Sala d'Actes de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

Aquesta edició de la TAC ha tractat els riscos en seguretat als que han de fer front les institucions acadèmiques i de recerca, a més de mostrar les millors pràctiques i casos d'ús en ciberseguretat.

Els encarregats d'obrir aquesta trobada han estat Albert Salazar, director gerent de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau; Xavier Gatius, director general del Cesicat, i Miquel Puig, director general del CSUC.

Gatius ha destacat la importància de la conscienciació en ciberseguretat, ja que "és necessària per protegir una societat com la nostra, cada cop més digital, on interaccionem amb múltiples dispositius que formen part de la nostra vida quotidiana". Per això, "cal fer front a aquest repte, ja que tot tendeix a convergir i és especialment important posar-hi recursos per poder assumir-lo i garantir la seguretat digital".

A més, Gatius també ha manifestat que "des del punt de vista del Cesicat, estem davant del repte de les 3 'C': col·laboració, coordinació i cooperació, per poder afrontar els desafiaments en ciberseguretat".

El director general del CSUC, Miquel Puig, ha emfatitzat les dues grans inversions del CSUC en l'Anella Científica, consistents en 950.000 € per a la renovació dels seus commutadors i 185.000 € en una nova plataforma de mitigació d'atacs DDos per a les institucions de l'Anella. Aquest fet suposa que "el Consorci, en un moment en què la infraestructura de l'Anella Científica estava a punt d'arribar a la seva màxima capacitat, ha estat capaç de satisfer les necessitats de les institucions i garantir el seu bon funcionament, així com incrementar també nous serveis per a la comunitat acadèmica i de recerca catalana".

Finalment, el director gerent de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Albert Salazar, s'ha mostrat satisfet perquè "l'Hospital aculli una trobada com aquesta" i, alhora, ha desitjat "que esdevingui molt profitosa per a tothom". Salazar ha recordat els inicis de l'Anella Científica i la connexió de l'Hospital en els seus primers anys.

La TAC'17 s'ha dividit en tres sessions. La primera, moderada per Xavier Peiró, del CSUC, ha comptat amb tres ponències. La primera, "Ciberseguretat… ja no és un joc de nens", ha anat a càrrec de Carles Fragoso, de One eSecurity/SANS Institute. Pablo San Emeterio, de ElevenPaths ha mostrat els "10 controles de seguridad que no pueden faltar" i Eloi Font, de la UIC, ha parlat sobre "Ciberseguridad y compliance: mapa de riesgos y estrategias de prevención y reacción en las organizaciones".

Caterina Parals, del CSUC, ha conduït la segona sessió donant la benvinguda a les noves institucions que s'han connectat a l'Anella Científica des de l'anterior edició de la TAC: Sergio Vergara, representant del Centre d'Esclerosi Múltiple de Catalunya (Cemcat) i Carlos Fernández, en representació de l'European Molecular Biology Laboratory (EMBL).

La tercera i última sessió de la TAC'17 ha estat moderada per Víctor Huerta, de la UPC, on Charlie Genuchten, de SURFnet, ha presentat "Cyber Crisis Exercise OZON — From IT to the Boardroom: a Gap Bridging Exercise". A continuació, Antonio Rodríguez, d'inLab.FIB-esCERT UPC, ha explicat el funcionament de l'"Eina L.IP.M: Llistat d'IP Malicioses". "CSUC-CSIRT: Eines per a la gestió d’incidents", a càrrec de Borja Guaita, del CSUC, ha estat la tercera presentació i "Coneixent el tràfic per defensar-nos millor (part 1) i (part 2)", la darrera, que ha estat presentada per Maria Isabel Gandia, del CSUC, i Ismael Pérez, de la UPF, i on s'han explicat les diferents eines per al control de la xarxa disponibles per a les institucions de l'Anella Científica i un cas d'ús real.

A la cloenda, Xavier Peiró, director de Serveis TIC del CSUC, ha agraït la presència als quasi 130 assistents a la TAC i ha donat la paraula a Rafael Marín, director general de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), qui ha remarcat la necessitat d'aprofitar les economies d'escala com fa el CSUC, ja que "si anem plegats ens costarà menys protegir-nos dels atacs".

Per acabar, Marín ha destacat que "per tenir ciberseguretat cal establir lligams amb l'usuari i fer-lo còmplice, perquè aquesta ciberseguretat ha de ser compatible amb l'esperit llibertari que impera a la xarxa".

La TAC'17 ha estat possible gràcies a la tasca duta a terme pel comitè de programa, format Víctor Huerta (UPC) i Caterina Parals i Xavier Peiró, ambdós del CSUC. La jornada ha comptat amb el patrocini de Satec i la col·laboració d'Orange i de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.


Fotografies de la jornada
 

Obertura

Carles Fragoso, de One eSecurity/SANS Institute

Pablo San Emeterio, de ElevenPaths

Eloi Font, de la UIC

Sergio Vergara, del Cemcat

Carlos Fernández, de l'EMBL

Auditori

Ponents i comitè de programa

Charlie Genuchten, de SURFnet

Antonio Rodríguez, de l'inLab.FIB-esCERT UPC

Borja Guaita, del CSUC

Maria Isabel Gandia (CSUC) i Ismael Pérez (UPF)

Cloenda