La TSIUC'14 reuneix 140 assistents per parlar de Big Data a les universitats i la recerca

La quinzena edició de la Trobada dels Serveis Informàtics de les Universitats de Catalunya (TSIUC), enguany centrada en "Reptes en Big Data a la universitat i la Recerca", s'ha celebrat a l'edifici de Rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona. A la jornada, que ha comptat amb més de 140 assistents, s'han presentat casos pràctics que ja s'estan duent a terme tant a la universitat com a la recerca i també exemples de l'àmbit empresarial.

Josep M. Martorell, director general de Recerca, ha obert la jornada fent una valoració positiva del CSUC. "Camina a un ritme segur, encara que no ràpid", ha dit, i ha posat les compres conjuntes de gas i d'electricitat com a exemple d'aquesta bona direcció del Consorci. Martorell també ha fet un paral·lelisme entre el Big Data i el gas, i és que ambdós s'expandeixen sense fre. En aquest sentit, Martorell ha comentat que "la ciència no para", i que, per tant, "val més prevenir que curar". Per això, afirma, "amb el CSUC hem après que el moment d'establir col·laboracions és a l'inici de les coses".

Per la seva banda, Ferran Sancho, rector de la UAB, com Josep M. Martorell, ha destacat la feina que desenvolupa el Consorci afirmant que "va a bona velocitat". La TSIUC'14 s'ha estructurat en dues sessions. La primera, moderada per Xavier Peiró, del CSUC; i la segona, que ha moderat Francesc Noguera, de la UOC.

La jornada ha començat amb la intervenció de Manuel Bruscas, qui ha presentat el projecte BCN Analytics, llançat fa tot just tres setmanes. Aquesta associació sense ànim de lucre busca "convertir Barcelona en un hub de dades" a partir de la creació d'un repositori de dades obertes, tal com ha explicat un dels seus fundadors. I és que Barcelona, ha comentat, té el potencial per ser-ho. De fet, ja hi ha moltes empreses que utilitzen el Big Data per prendre millors decisions, així com també ho fa el mateix Ajuntament de Barcelona.

Marta de Mesa i Jesús Gironda, de Telvent, han parlat de les possibilitats d'aplicar el Big Data més enllà del sector privat, del qual han presentat diversos exemples, i com es poden fer extensibles també a les universitats. D'aquesta manera, han presentat la utilitat del Big Data per a la previsió i planificació dels recursos interns a les universitats o, per exemple, per al creuament de perfils d'alumnes que comparteixen unes experiències similars.

Anna Queralt, del BSC, s'ha referit a la compartició com a concepte que s'afegeix a les "v" del Big Data: volum, varietat i velocitat. A més, ha presentat el nou projecte en què treballa el BSC, el DataClay, un sistema per afegir dades, reutilitzar-les i compartir-les.

Ja en la segona sessió, carles Bo, de l'ICIQ ha presentat IoChem-BD, un repositori de dades en química computacional per elaborar una base de dades de forma normalitzada, definint processos, i sabent què i com es guarda. Antonio Espinosa, de la UAB, ha exposat el seu projecte per gestionar grans conjunts de dades, especialment en el camp de ciències de la vida.

Julià Minguillón, de la UOC, ha exposat les pràctiques que duu a terme aquesta universitat per conèixer millor els seus estudiants, poder oferir una major personalització, optimitzar recursos o bé promoure la recerca en e-learning. Finalment, Jordi Trill, d'Oracle Ibérica, ha parlat del Big Data en el context empresarial, a través d'exemples que permeten creuar dades de forma ordenada i estructurada per obtenir més beneficis de negoci.

En la cloenda, Miquel Puig, director general del CSUC, ha ssegurat que "la informàtica està explotant de la mateixa manera que ho van fer l'agricultura o la impremta en el seu moment". En aquest context, "Catalunya vol ser excel·lent", ha dit, i per això "hem de posar els mitjans per aconseguir-ho". Tenint en compte que els valors del CSUC són la cooperació, la compartició i l'optimització, Puig ha remarcat que és imprescindible saber quin paper juga el Consorci en el Big Data. La TSIUC'14 ha estat possible gràcies a la tasca duta a terme pel comitè de programa format per Miquel Huguet, Xavier Peiró, Lluís Anglada i Caterina Parals, del CSUC, i per Toni Solé, de la UB; Lorenzo Rodríguez, de la UAB; i Francesc Noguera, de la UOC. A més, la jornada ha comptat amb el patrocini d'Orange i Telvent i la col·laboració de la UAB.

 

Fotografies de la jornada:

Obertura

Ponents i comitè de programa

Auditori

Cloenda