Nou revistes i una institució més, a RACO

Durant el mes d'octubre s'han incorporat nou noves revistes i una nova institució al repositori de Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO). Tres de les noves revistes pertanyen a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), tres a l'Institut Ramon Muntaner, i la resta a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la Universitat de Barcelona (UB) i al Museu de Gavà, qui tot just s'acaba d'incorporar com a institució al repositori.

Bellaterra: journal of teaching and learning language and literature, Quaderns de psicologia. International journal of psychology i Estudios de lingüística del español són les tres revistes incorporades entre els dies 6 i 13 d'octubre per la UAB al repositori. La primera té el propòsit de publicar investigacions excepcionals realitzades per estudiants o graduats recents i professorat convidat o relacionat amb el programa del Màster Oficial d'Investigació en Didàctica de la Llengua i de la Literatura de la Facultat de Ciències de l'Educació de la UAB. La segona revista publica treballs originals de naturalesa empírica, revisions crítiques i contribucions i assaigs amb preferència envers aquells que discuteixen plantejaments polèmics i que tinguin com a objectiu ampliar la nostra comprensió del psicològic. Es publica en edició impresa i en edició electrònica. I la tercera és una revista especialitzada en la publicació de monografies sobre temes relacionats amb la lingüística del castellà. S'edita amb el patrocini de la UAB i el suport tècnic de RedIRIS. Es difon de forma conjunta amb la revista Language Design al web que duu el mateix nom que la revista EliEs.
L'Institut Ramon Muntaner ha incorporat al repositori entre els dies 7 i 8 d'octubre les revistes Materials del Baix Llobregat, L'Erol: revista cultural del Berguedà i L'Espai: revista de recerca i divulgació. La primera és una publicació de caràcter anual que surt de forma ininterrompuda des de l'any 1994. Cada volum està integrat per unes seccions fixes, la més important de les quals és el "Dossier monogràfic", que tracta sempre temes de rellevància per a la comarca del Baix Llobregat. La segona és una revista trimestral fundada el 1982 per l'entitat Àmbit de Recerques del Berguedà i, com el seu nom indica, publica articles d'història, geografia, natura, llengua i literatura, patrimoni, museus, etc., de la comarca del Berguedà. Mentre que la tercera és una publicació de periodicitat anual orientada a la recerca i la divulgació del passat i present de la vila de Molins de Rei des d'una perspectiva històrica i sociològica. La publicació tracta temes d'urbanisme, d'indústria, de tradicions i festivitats, entre d'altres.
La UPF, la UB i el Museu de Gavà, que s'ha incorporat com a institució al repositori aquest mateix mes, han incorporat una revista respectivament. La primera institució ha afegit la publicació Recerques: història, economia, cultura, una revista d'història, fundada l'any 1970, que publica treballs d'investigació en història, ciències socials i humanitats referida a qualsevol àmbit i època. És una revista de l'"Associació Recerques. Història, Economia, Cultura", la qual aplega professors i investigadors de diverses universitats i centres d'ensenyament i cultura. Transfer: revista electrónica sobre traducción e interculturalidad és el títol de la revista que ha incorporat la UB. Publicada des de maig del 2006 pel "CRET-Grup de Recerca Consolidat sobre Estudis de Traducció i  Multiculturalitat" (UB) i amb periodicitat semestral, inclou, fonamentalment en anglès i castellà, assaigs, ressenyes, traduccions i notícies d'interès en l'àmbit de la traducció i de la interculturalitat. I, finalment, el Museu de Gavà ha incorporat la seva primera revista titulada Rubricatum, la qual té com objectiu la divulgació científica dels treballs referents a la història i l'arqueologia de Gavà i la seva àrea d'influència. La revista, que es publica des de 1994, té una periodicitat variable i és de caire monogràfic.
Amb aquestes cinc noves publicacions, RACO disposa de 298 revistes en accés obert.