Renovació dels equips troncals de l'Anella Científica

21-07-2017

Ja ha finalitzat la renovació de l'equipament troncal de l'Anella Científica amb la substitució dels antics encaminadors Cisco CRS-3 per uns nous encaminadors Cisco ASR9910 i els commutadors Catalyst 6500 per uns nous commutadors Cisco Nexus 7710. A més, s'han ampliat les connexions internes a cada node a enllaços de 100 Gbps.

Amb aquest nou equipament, s'ha multiplicat per cinc la capacitat d'encaminament i per 15, la de commutació de cada targeta respecte als equips antics. Aquest fet permet disposar d'una gran capacitat de creixement en ports de 10, 40 i 100 Gbps.

Tots els equips disposen de redundància en els seus components principals (supervisores, fonts d'alimentació, ventiladors…). A més, s'han ampliat els enllaços entre l'encaminador i el commutador a cada node, que abans eren agregats d'interfícies de 10 Gbps, 4 a Campus Nord i 3 a Itconic, i que han passat a 2 interfícies de 100 Gbps.

També s'ha modificat el multicast per traslladar-lo als encaminadors virtuals i s'han fet canvis en el nou servei de mitigació d'atacs de DDoS, per adaptar-lo a la nova arquitectura.

Els nous encaminadors ASR9910 disposen de plaques amb capacitat de commutació de 400 Gbps, amb interfícies de fins a 100 Gbps i suport de mecanismes d'automatització com Netconf.

Els nous commutadors Nexus 7710 estan conformats per plaques amb capacitat de commutació de més d'1 Tbps, amb interfícies de fins a 100 Gbps i suporten VxLAN.

La migració al nou equipament s'ha dut a terme en cinc fases, entre el 16 de juny i el 8 de juliol, amb actuacions durant la nit i en caps de setmana per tal de minimitzar l'impacte sobre el tràfic de les institucions connectades.

Durant les migracions s'han interconnectat els equips antics i els nous i s'ha utilitzat l'encaminament dinàmic BGP per traslladar el tràfic d'un equip a l'altre sense pèrdua de servei sempre que ha estat possible.

La renovació d'aquest equipament ha estat de 943.995,36 €, finançats en un 50% pel Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat (MINECO) amb fons FEDER i el 50% restant per la Generalitat de Catalunya.