CloudFlow

CloudFlow és un projecte europeu iniciat el juliol de 2013 i previst finalitzar a finals de 2016, finançat pel Setè Programa de la Comissió Europea. L'objectiu és permetre a PIMES tenir accés a serveis al núvol i de supercomputació de forma fàcil. El projecte forma part de la iniciativa I4MS, que pretén millorar la transformació digital de les petites i mitjanes empreses en el sector industrial.

CloudFlow està format per un Consorci integrat per 11 institucions. D'aquestes, set són PIMES industrials i 4 més són organismes de recerca, com és el cas de l'alemany Fraunhofer que lidera el Consorci.

El CSUC participa al projecte CloudFlow des del febrer de 2015, després de ser seleccionat en el primer Open Call. Així doncs, la participació del Consorci s'ubica en la segona onada d'experiments resultat d'aquest primer Open Call. Concretament, ho fa en el disseny de fars d'automòbil mitjançant la simulació tèrmica de sistemes d'il·luminació.

L'experiment està liderat per Btech (Barcelona Technical Center — Spain) i té l'objectiu de simplificar la metodologia per a simular l'extracció de calor en fonts tèrmiques a través de mètodes numèrics, especialment per analitzar els dissenys dels fars.

La tasca del CSUC en aquest experiment és oferir els seus serveis de càlcul d'altes prestacions (HPC) a la indústria de l'automòbil, augmentant l'accés i l'ús dels sistemes de supercomputació per part de les PIMES i, així, respondre als objectius de la iniciativa I4MS, "factoring of the future".

Pel que fa a aspectes tècnics, la utilització de programari lliure com OpenFOAM, Codi Aster i Paraview ajudaran a reduir el cost final. També es desenvoluparan scripts per a automatitzar la generació de mallats i definicions de les condicions de frontera; es treballarà en la paralelització de tots els passos; es farà un mapeig dels resultats per a desenvolupar una anàlisi estructural i s'utilitzaran eines remotes de visualització per evitar esperes llargues a l'hora de transferir fitxers que ocupen força espai.

El CSUC, amb la seva participació en aquest experiment de CloudFlow, contribueix a la missió del projecte, que consisteix a convertir les infraestructures al núvol en una solució pràctica per a les pimes.