Reptes en Big Data a la universitat i la recerca

Data: 
02-12-2014 09.00 a 14.00
Lloc: 
Edifici A (Rectorat), Campus de Bellaterra, Universitat Autònoma de Barcelona, Bellaterra

Les dades massives, més conegudes com a Big Data, són grans conjunts de dades digitals que requereixen de grans sistemes informàtics per a la seva captura, emmagatzematge, gestió i visualització i que, de fet, no poden ser analitzades usant processos i eines tradicionals. L'augment del nombre de fonts i la potenciació de la captura implícita i explícita de dades han plantejat una nova situació pel que fa al seu tractament. Entren en joc el que es coneix com les 4 v del Big Data: volum, velocitat, varietat i valor vinculat a la seva veracitat.

Un dels canvis més importants derivat directament de les TIC és l'augment de la nostra capacitat de generar, emmagatzemar i gestionar dades. La participació efectiva de l'usuari convertit en un consumidor proactiu i l'augment del volum de sensors actius i passius que recopilen informació fan dificultós el seu tractament, malgrat l'ampliació constant de la capacitat dels ordinadors i els dispositius d'emmagatzematge. A més del volum de dades generades i de la velocitat en què es creen i s'han de processar, la seva varietat introdueix encara més complexitat en el seu tractament. També la seva veracitat, la seva capacitat per aportar valor a l'organització, és una variable essencial del Big Data.

En l'actualitat, el Big Data està revolucionant la gestió de la salut, l'administració pública, les telecomunicacions o les prediccions climàtiques, entre molts altres camps. També les universitats i els grups de recerca es veuen abocats a endinsar-se en el tractament de la ingent quantitat de dades generades, tant en l'àmbit acadèmic com científic.

El propòsit de la TSIUC'14 és, d'una banda, conèixer la utilitat de la implementació del Big Data i, per l'altra, mostrar diverses experiències d'ús que ja s'hi estan duent a terme a la universitat i la recerca.


Programa

 

9.00 Lliurament de la documentació

9.15 Benvinguda
Ferran Sancho, rector de la UAB
Josep M. Martorell, director general de Recerca

9.45 Sessió I.
Moderador: Xavier Peiró, CSUC

Big Data Analytics - una oportunitat per a Barcelona
Manuel Bruscas, BCN Analytics

Big Data: Casos de uso en las universidades
Marta de Mesa i Jesus Gironda, Telvent

Compartició: Una "C" que s'afegeix a les "V"
Anna Queralt, BSC

11.30 Descans

12.00 Sessió II.
Moderador: Francesc Noguera, UOC

ioChem-BD: una solució per gestionar el Big Data en Química Computacional
Carles Bo, ICIQ

Situació i reptes de la gestió de grans volums de dades en entorns de ciències de la vida
Antonio Espinosa, UAB

Els entorns virtuals d'aprenentatge com escenari Big Data: el cas de la UOC
Julià Minguillón, UOC

Big Data en el context empresarial
Jordi Trill, Oracle Ibérica

13.45 Cloenda
Miquel Puig, director general del CSUC
 


Ponents

 

Carles Bo és cap de grup a l'Institut Català d'Investigació Química (ICIQ) des del 2004 i professor de la Universitat Rovira i Virgili des del 1996. La seva recerca se centra fonamentalment en l'aplicació de mètodes de Química Computacional per a resoldre problemes en estreta col·laboració amb químics experimentalistes. És coautor de programari d'anàlisi i de càlcul (Xaim, ADF). Durant els darrers tres anys ha liderat el desenvolupament de la plataforma www.ioChem-BD.org.

Manuel Bruscas treballa des de fa quinze anys amb tecnologies Mobile i Comerç Electrònic. Ha treballat en diversos països d'Europa, Àfrica i Amèrica. Actualment és el responsable d'Analytics & Insights a Desigual i també dóna suport a l'ONG Pallapupas. Li encanta el menjar, però no li agrada gens el malbaratament, així que està obsessionat a acabar amb el malbaratament de menjar. És un apassionat de la innovació i el món del Big Data i també col·labora amb el sector no lucratiu.

Antonio Espinosa és investigador post-doctoral al departament d'Arquitectura i Sistemes Operatius de la Universitat Autònoma de Barcelona des de l'any 2009. Prèviament, ha estat gestionant projectes de bioinformàtica a Oryzon Genomics (2003-07) i com a investigador a Strands Labs Barcelona (2007-08). Des del 2009 ha estat col·laborant amb centres de recerca genòmica com el CRG, CNAG i CRAG en diversos projectes entre els que destaca el projecte Consolider Supercomputació i Ciència liderat pel Barcelona Supercomputing Center.

Jesús Gironda és el responsable del Centro de Excelencia Open Data System en Telvent Global Services. Té una dilatada experiència a Telvent on porta treballant més de 8 anys i on ha ocupat distints llocs de responsabilitat. Actualment com a responsable del Centro de Excelencia Open Data Systems compta amb un profund coneixement d'arquitectura de sistemes i gestió d'Infraestructura TI.  Ha treballat i implantat projectes de Big Data a les principals companyies nacionals i per a diversos sectors ajudant-los a fer front a l'increment exponencial de dades i informació que a dia d'avui manegen les corporacions.

Marta de Mesa Rincón és la directora de Solutions Consulting dins de Telvent Global Services. Disposa de més de 10 anys d'experiència en el desenvolupament de solucions de valor afegit relacionades amb la gestió d'infraestructures de TI. Actualment, dirigeix l'àrea de Solutions Consulting (preventa) des d'on impulsa les tres línies estratègiques de la companyia: Big Data, Cloud i Cyberseguretat.

Julià Minguillón és el responsable de l'àrea de Recerca Aplicada a l'eLearn Center a la Universitat Oberta de Catalunya. Des de febrer de 2001, és professor dels Estudis d'Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació, sent responsable, entre d'altres, de les assignatures relacionades amb l'Estadística, la Mineria de Dades i la Gestió de Big Data. És membre del grup de recerca LAIKA, sobre l'aplicació de Learning Analytics per a la innovació i el coneixement aplicats a l'educació superior. Des de 2012 impulsa un seguit d'activitats per a promoure l'obertura de dades en el sector públic, mitjançant cursos i tallers, dintre del marc del grup Catalunya Dades.

Anna Queralt és Senior Researcher al grup de Storage Systems del Barcelona Supercomputing Center des de l'any 2012, on treballa en la compartició i reutilització de grans quantitats de dades. Va obtenir el títol de Doctora en Informàtica per la Universitat Politècnica de Catalunya l'any 2009, quan era professora i investigadora al Departament d'Enginyeria de Serveis i Sistemes d'informació de la UPC. L'any 2010 va ser investigadora visitant al KRDB Research Center de la Free University of Bozen-Bolzano, a Itàlia. Entre l'any 2003 i 2012 va treballar en enginyeria del software, representació del coneixement i raonament automàtic, publicant en algunes de les revistes i congressos més rellevants de l'àrea.

Jordi Trill treballa des de fa 20 anys en l'àmbit de les Very Large DataBases. Ha treballat implantant projectes de consultoria i dissenyant solucions en multitud d'empreses que actualment cotitzen a l'IBEX-35. Certificat en Enterprise Architecture, actualment és Core Technology Business Development Manager d'Oracle Ibérica. Li encanta fer esport i viatjar. Es delecta per jugar i estar amb el seu fill i no perd ocasió de col·laborar amb ONGs i programes que vetllen per a la formació dels infants. És un entusiasta de l'Estratègia Digital de les companyies, la innovació i del Big Data.


Patrocinen

 

 


Col·labora