CSUC

El Govern aprova la primera Estratègia Nacional de Ciència Oberta (ENCA)

El Consell de Ministres ha aprovat aquest 3 de maig la primera Estratègia Nacional de Ciència Oberta (ENCA) per al període 2023-27, elaborada pel Ministeri de Ciència i Innovació i el Ministeri d'Universitats.

La ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, ha destacat que aquesta Estratègia estableix l'accés obert als resultats de la recerca finançats amb fons públics, complint i desenvolupant la nova Llei de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació.

Per la seva banda, Joan Subirats ha ressaltat que un dels objectius de l’ENCA és diversificar els mecanismes de publicació i comunicació de resultats i donar suport a models no comercials que garanteixin la qualitat de les publicacions.

Les mesures contemplades en l’ENCA mobilitzaran un pressupost públic de 23,8 milions d'euros el 2023 i s'estima que es mantindrà aquesta inversió anual fins al 2027.

Aquests recursos estan destinats a enfortir la qualitat, la transparència i la reproductibilitat de l'activitat científica a Espanya, millorar la difusió entre el personal científic i la transferència a la societat i dissenyar les vies per les quals el nostre país respon als reptes que té la comunitat científica davant aquest nou paradigma global.

Objectius de l'Estratègia Nacional de Ciència Oberta

L'Estratègia Nacional de Ciència Oberta (ENCA) té quatre objectius estratègics. En primer lloc, garantir la existència d'infraestructures digitals interoperables prou robustes i ben articulades per absorbir l'impacte de la implementació d'una política nacional de ciència oberta i facilitar la seva integració en l'ecosistema internacional i en l'European Open Science Cloud (EOSC).

En segon lloc, està orientada a fomentar la gestió adequada de les dades de recerca generades pel sistema nacional d'R+D+I a través dels principis FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable) per augmentar la seva localització, accessibilitat, interoperabilitat i reutilització.

En tercer lloc, pretén implementar l'accés obert i gratuït per defecte a les publicacions i resultats científics finançats de forma directa o indirecta amb fons públics per a tota la ciutadania.

Finalment, estableix nous mecanismes d'avaluació de la recerca i un sistema d'incentius i reconeixements dirigits a impulsar les pràctiques de ciència oberta, així com capacitar a tot el personal (investigador, gestor, finançador, avaluador) per alinear el seu rendiment professional amb els principis de la ciència oberta.

L'Estratègia està alineada amb el conjunt de mesures i polítiques impulsades per la Unió Europea per avançar cap a un model de recerca basat en la publicació oberta dels resultats i dades de recerca.

A nivell europeu també s'està avançant per canviar l'avaluació del rendiment dels investigadors, passant d'un model que només té en compte indicadors quantitatius de publicació en revistes a un altre que tingui en compte també indicadors qualitatius i d'impacte social de la recerca.

Font: Ministeri de Ciència i Innovació

  • Compartir:
  • #
  • #
  • #