CSUC

La TSIUC'22 debat sobre l'ús de blockchain a les universitats i la recerca

  • Publicat el 02-12-2022
  • CSUC

El CSUC ha celebrat l'1 de desembre a la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) la 23a edició de la Trobada dels Serveis Informàtics de les Universitats de Catalunya (TSIUC), dedicada aquest any a la "Blockchain: on som, què tenim i cap a on anem". 

La trobada, que ha recuperat la presencialitat després de dos anys, ha reunit més d'un centenar de persones (80 presencials i 30 en línia) per debatre sobre les necessitats actuals i de futur d'aquesta tecnologia en la comunitat universitària i de recerca. Durant la jornada també s'ha assistit a la presentació de diferents casos d'ús en què aquesta tecnologia blockchain ja s'està aplicant a l'àmbit universitari. 

Xavier Peiró, director de Serveis TIC del CSUC, ha inaugurat la TSIUC'22 tot remarcant el valor de la col·laboració per aplicar les tecnologies noves, com la blockchain, a les universitats. En aquest sentit, Peiró ha recordat que des de fa un temps existeix un grup de treball que analitza què es pot fer amb blockchain des de les universitats, detectar quins projectes es poden engegar de forma conjunta i dissenyar-ne l'estratègia de desplegament. Aprofitant l'avinentesa, Peiró ha fet referència també a la col·laboració del CSUC al projecte UniDigital, amb fons REACT, per a la implementació de la infraestructura necessària pels serveis que es posin en marxa en aquesta tecnologia, i fer-ho amb integració amb la infraestructura europea (EBSI). 

Acte seguit, M. Àngels Pinyana, vicerectora d'Ordenació Acadèmica de la UVic-UCC, ha destacat la importància de jornades com aquesta per fer front als desafiaments de manera conjunta, amb cooperació i la creació de sinergies, i "especialment quan ens trobem davant de reptes de gran envergadura, de canvis de paradigma i de transformacions estructurals que ens afecten a tots igual". 

La primera sessió de la TSIUC'22 ha estat moderada per Joan Busquiel, de la UVic-UCC, que ha donat pas a la ponència de Genís Roca, de Fundació.cat, sobre "Perquè Blockchain, una aproximació social en lloc de tècnica", en què ha parlat d'un nou sistema d'acreditació de propietat i identitat pel segle XXI. 

A continuació, Lluís Ariño, de la Universitat Rovira i Virgili, ha introduït la iniciativa europea EBSI (European Blockchain Services Infrastructure) d'ús de blockchain per al bé públic, a través de la qual es vol empoderar el ciutadà perquè sigui aquest qui controli les seves identitats i les seves dades. Ariño ha parlat d'EBSI en l'entorn educatiu amb "EBSI i educació: valor d'EBSI i nou paradigma en l'entorn educatiu". 

Miquel Estapé, del Consorci d'Administració Oberta de Catalunya, ha presentat "Estat de situació de blockchain al sector públic i pilot d'identitat digital", on explica com l'Administració s'adapta a aquesta tecnologia que es veia com una amenaça, però que ara sembla una oportunitat de futur. 

La sessió del matí l'ha tancat Sergio Piorno, de Telefónica Tech, amb "Blockchain como habilitador tecnológico para globalizar las comunidades educativas e investigadoras", en què ha destacat l'ús de blockchain per crear ecosistemes de confiança i que garanteixin l'autenticitat i integritat de la informació. 

La tarda ha arrancat amb la presentació de Joan Busquiel, de la UVic-UCC, i Baptista Borrell, de Seidor, que han parlat de com la UVic-UCC ja està usant blockchain a través de CIRCULUM amb "CIRCULUM com a solució per a l'acreditació de titulacions no oficials mitjançant la tecnologia blockchain". L'eina utilitza, a més, el sistema d'autentificació única UNIFICAT, que opera el CSUC.

Nacho Alamillo, d'Astrea, ha explicat "La regulació europea de la tecnologia de registre distribuït i la identitat autosobirana", una aproximació als objectius de la identitat digital europea perquè els serveis tant públics com privats puguin confiar en solucions d'identitat digital fiables i segures. 

Per acabar la jornada tots els ponents han participat en una taula rodona per debatre diferents qüestions que havien sorgit al llarg del matí, amb especial èmfasi en els valors afegits que dona la blockchain en el cas, sobretot, de les universitats i la recerca. 

La TSIUC'22 ha estat possible gràcies al comitè de programa format per Montse Bachs (UB), Gonçal Badenes (UAB), Joan Busquiel (UVic-UCC), i Caterina Parals, Xavier Peiró i Gorka Roldan (CSUC); el patrocini de Telefónica, i la col·laboració de la UVic-UCC en l'organització i de Seidor. 

Recull d'imatges de la TSIUC'22

Fotografia de grup de la TSIUC'22

Assistents a la TSIUC'22

Taula rodona a la TSIUC'22

  • Compartir:
  • #
  • #
  • #