CSUC

Deu anys de Doctorats Industrials a Catalunya

  • Publicat el 27-09-2022
  • CSUC

El Pla de Doctorats Industrials (Pla DI) celebra aquest curs 2022-2023 els seus primers deu anys de vida. És per això que a partir de la tardor de 2022 es posaran en marxa diferents accions per celebrar aquesta efemèride. L'eix fonamental que defineix totes les accions que es faran és posar de manifest la contribució de la recerca col·laborativa, entre les empreses i les universitats, a canviar i millorar el món i la societat.

La primera acció serà la publicació d'un llibre recopilatori dels deu anys d'experiències del Pla DI, mitjançant diferents perspectives i aportacions de col·laboradors. Més endavant, durant la tardor de 2022, es publicaran les bases de la primera edició del concurs "Premis Impacte DI 2012-2022". Un concurs obert tant als participants del Pla com al públic general amb l'objectiu d'identificar els reptes actuals o futurs de la societat, i mostrar l'impacte que genera un projecte de Doctorat Industrial.

A banda de diferents actuacions a les xarxes socials, es produirà el vídeo "Doctorats Industrials, deu anys de recerca col·laborativa", que recollirà diferents testimonis de participants del Pla DI i diferents col·laboracions, així com els resultats i impactes dels projectes de Doctorat Industrial en aquesta dècada. Amb la finalitat de celebrar amb tota la comunitat del Pla aquests deu anys, es preveu un gran acte per a principis del 2023, que es distingirà pel seu vessant internacional. Durant l'acte es preveu que es lliurin els premis "Impacte DI 2012-2022", que es projecti el vídeo commemoratiu, i que es compti amb la participació d'un professional de rellevància científica internacional, a banda dels parlaments institucionals.

El Pla de Doctorats Industrials és una iniciativa del Govern de la Generalitat de Catalunya, endegada a finals de 2012 amb un pla pilot, que va néixer per donar resposta a un dels reptes que tenia i té Catalunya per desenvolupar-se socialment i econòmicament: la transferència de coneixement i de tecnologia i la seva aplicació en el teixit productiu del país. Alineat amb el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PN@SC), el pla ha esdevingut una eina fonamental per a la valorització i la transferència de tecnologia i coneixement, així com un exemple de recerca col·laborativa amb impacte en la societat.

Més de 800 projectes estratègics desplegats per empreses i institucions

La primera dècada de funcionament del Pla de DI presenta un balanç de més de 800 projectes desenvolupats en col·laboració amb més de 600 investigadors/es del nostre sistema d'universitats i recerca. Un total de 530 empreses hi han pres part, així com les 12 universitats catalanes i fins a 25 centres de recerca del país. El finançament publicoprivat del programa entre 2012 i 2022 ha ascendit a 105 MEUR, dos terceres parts provinents del sector privat i un terç del sector públic, i la convocatòria d'enguany dels DI s'ha incrementat en 1,5 milions fins als 6 MEUR.

Font: Pla de Doctorats Industrials 

  • Compartir:
  • #
  • #
  • #