CSUC

El CSUC presenta la feina feta en gestió de dades de recerca a l'IDCC

Del 19 al 21 de febrer ha tingut lloc a Edimburg la 18a International Digital Curation Conference, un congrés organitzat pel Digital Curation Centre, que reuneix persones, organitzacions i institucions d'arreu del món per parlar sobre curació de dades de recerca. El tema del congrés aquest any ha estat "Trust through transparency" ("Confiança a través de la transparència") i s'ha debatut com establir una relació de confiança entre els generadors i els usuaris de dades, especialment ara que amb la intel·ligència artificial i altres noves tecnologies, no sempre és fàcil saber quina informació ens podem creure. La transparència és una manera de promoure confiança, i la ciència oberta promou transparència.

El CSUC ha estat representat al congrés per Clara Llebot, tècnica de curació de dades, que ha presentat la feina que el grup de ciència oberta ha estat fent durant els últims anys amb la xerrada "In sharing we trust. Taking advantage of a diverse consortium to build a transparent data service in Catalonia" ("Confiem en compartir. La construcció d'un servei de dades transparent a Catalunya a partir d'un consorci divers"). La Mireia Alcalá, tècnica de recursos d'informació, i en Lluís Anglada, assessor de ciència oberta del CSUC, en són coautors.

A la presentació s'ha explicat com s'han dissenyat les guies per la redacció de plans de gestió de dades a l'eiNaDMP de forma col·laborativa i també s'ha descrit el procés de desenvolupament del reglament del Repositori de Dades de Recerca (RDR) en què hi han treballat totes les universitats i centres de recerca participants. S'ha detallat com el fet que els grups de treball estan formats per institucions molt diferents genera resultats més robustos, que representen els interessos de totes les persones investigadores a Catalunya. I que el procés col·laboratiu que s'ha seguit, tot i que és més complex i lent que altres formes de treballar, té avantatges que superen els desavantatges: desenvolupament d'expertesa en els participants, creació d'una comunitat de gestors de dades de recerca d'àmbit català que treballen de forma conjunta i es donen suport els uns als altres, resultats de qualitat, que totes les institucions es creuen i fan servir per donar suport a la recerca i, en definitiva, transparència en el procés de creació del servei.

  • Compartir:
  • #
  • #
  • #