Contractació de productes i serveis de qualitat de manera àgil, eficaç, eficient i amb preus avantatjosos gràcies a l’acció conjunta.
En què treballes?
Solucions per al teu perfil
Notícies sobre...
Seu social (Edifici Nexus)
C/ Gran Capità, 2. 08034 Barcelona
Centre de Processament de Dades (Edifici Annexus)
Magatzem cooperatiu GEPA
El repositori de Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO) ha arribat a les 530 revistes incorporades (24 més que el 2019), amb un total de 239.322 articles (el 99% en accés obert) de les 102 institucions participants (sis més que el 2019), que han tingut gairebé 6 milions de consultes. S’hi han incorporat el Museu Etnològic del Montseny, l’Ajuntament d’Arbúcies, l’ACUP, l’Association Française de Catalanistes, el Grup d’Estudis de la Vall d’Horta i la Muntanya Pelada, i la Societat d’Onomàstica.
Com a novetat de 2020, cal destacar la implementació de tres noves modalitats de participació a RACO: bàsic, avançat i professional.
La modalitat del RACO avançat ha començat a donar servei a la revista Ausa, del Patronat d’Estudis Osonencs, i el RACO professional, ha comptat amb la incorporació de cinc revistes de la UOC (Artnodes, BiD, Digithum, IDP i Dictatorships & Democracies (D&D)), dues de la UPF (IUSLabor i Illes i Imperis), una del Departament de Cultura (Revista d’Etnologia de Catalunya) i una de l’ACUP (Revista del Congrés Internacional de Docència Universitària i Innovació). En total, han usat el RACO professional 17 revistes de 8 institucions diferents.
D’altra banda, s’ha afegit a RACO un distintiu per a la identificació de les revistes que formen part del Directory of Open Access Journals i s’han actualitzat els segells de qualitat de les revistes que disposen del segell de la FECYT o estan incloses al Journal Citation Reports.
Pel que fa a difusió, els dies 20 i 27 d’octubre i 3 i 10 de novembre s’han celebrat les “Jornades de RACO: Qualitat i visibilitat de les revistes”, que han estat retransmeses en directe per la xarxa amb molt bona acollida.
El 2020, el repositori de la Memòria Digital de Catalunya (MDC) donava accés a més de 2,7 milions d’imatges/documents en 174 col·leccions de 37 institucions participants (una més que el 2019). Els usuaris han vist més d’un milió de pàgines.
S’ha afegit a l’MDC la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (RACAB) i 5 noves col·leccions: “Alexandre Galí. Història de les institucions i el moviment cultural”, de la Biblioteca de Catalunya; “Cartes de restaurant” i “Discs de vinil. Cançons i discursos polítics”, de la UB; “Fons de Memòries científiques manuscrites”, de la RACAB, i “Fons bibliogràfic de 1900-1925”, del Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa.
Quant a millores, s’ha adaptat la imatge i funcionalitats de l’MDC perquè pugui ser més fàcilment consultable des de dispositius mòbils i tauletes a través de la migració del seu programari base, CONTENTdm, a un entorn responsive. Aquest fet comporta, a més de la consulta adaptada per a dispositius portables, millores de seguretat, privacitat i accessibilitat per al repositori, així com funcions integrades per millorar el rànquing en motors de cerca.
L'RDR actualitza dues infografies, que es podran consultar al RECERCAT en català, castellà i anglès.
Els canvis inclouen millores en el funcionament i en l’aspecte visual de les col·leccions de l’MDC. L'actualització també ha comportat la modificació de les URLs de quatre de les pàgines més importants.
Mireia Alcalá, tècnica de Recursos d'Informació al CSUC, ha participat al pòdcast de datos.gob.es sobre "Datos y conocimiento abierto en las instituciones españolas", juntament amb Juan Corrales, gestor del repositori de dades del Consorcio Madroño.
Vols estar informat en tot moment?
Barcelona
Gran Capità, 2 (Edifici Nexus)
93 205 6464
Lleida
Parc de Gardeny 8 C (GEPA)
93 551 6242
Serveis
CC BY 4.0
Projecte web desenvolupat per ACTIUM Digital