CSUC

Guia d'acció de les biblioteques universitàries i científiques pels ODS de REBIUN

La Red de Bibliotecas Universitarias y Científicas Españolas (REBIUN) està fent difusió de la Guía de acción de las bibliotecas universitarias y científicas para los ODS, que va publicar el 2021.

Aquesta guia d'acció és una de les iniciatives relacionades amb l'objectiu del IV Plan Estratégico de REBIUN, que consisteix en impulsar la contribució de les biblioteques universitàries i científiques espanyoles als ODS de l'Agenda 2030.

L'elaboració d'aquesta guia és el resultat d'una reflexió comuna, basada en la lectura d'un compendi de documents i informes relacionats amb l'Agenda 2030 i els ODS, així com en una selecció d'iniciatives de biblioteques d'altres parts del món.

En aquesta anàlisi s'ha considerat que l'activitat de les biblioteques universitàries pot oferir un nou enfocament en, com a mínim, cinc àmbits:

  1. El paper de les biblioteques en l'accés igualitari a l'educació superior: el conglomerat formació d'usuaris-alfabetització informacional-competències informàtiques i informacionals, relacionades amb la millora de la competència digital i l'increment de l'accés a les TIC.
  2. La difusió i preservació del patrimoni bibliogràfic encaixant el patrimoni bibliogràfic en el concepte de patrimoni cultural que contempla l'Agenda 2030.
  3. La contractació i adquisició de béns i serveis entorn al concepte de compra pública sostenible per a aquelles biblioteques al servei d'universitats i organismes de caràcter públic.
  4. L'accés obert i els recursos educatius oberts en relació al concepte de l'existència d'un dret d'accés públic a la informació científica i acadèmica.
  5. La cerca de fórmules per interessar els seus usuaris i usuàries per educar-se en el desenvolupament sostenible.

En una primera aproximació al marc general dels ODS, es va pensar que on més poden aportar les biblioteques universitàries és en la millora de l'educació, en la reducció de les desigualtats socials i en l'orientació de la revolució digital cap al desenvolupament sostenible.

Després d'un estudi més detallat, la guia concreta que les possibilitats reals de la contribució de les biblioteques universitàries als 17 ODS i les seves 169 fites han de centrar-se en una selecció de set que corresponen a cinc ODS, considerant que és en aquestes fites on més poden contribuir al desenvolupament sostenible, perquè estan directament relacionades amb la seva missió, les seves funcions i els recursos que gestionen.

Alhora, aprofitant la seva tasca estadística, REBIUN ha treballat per promoure uns indicadors que permetin mesurar i posar en valor la contribució de les biblioteques universitàries i científiques espanyoles al desenvolupament sostenible.

Això no impedeix que les biblioteques hagin de contribuir activament, i en la mesura de les seves possibilitats, als plans, projectes i iniciatives de les seves universitats i institucions en matèria d'Agenda 2030 i ODS.

Per a més informació podeu descarregar la Guía de acción de las bibliotecas universitarias y científicas para los ODS.

  • Compartir:
  • #
  • #
  • #