CSUC

La Generalitat tria el CSUC com un dels casos d'èxit que s'exposaran per visibilitzar l'impacte del finançament europeu a Catalunya

  • Publicat el 24-04-2024
  • CSUC

El dia 9 de maig se celebra el Dia d'Europa, i enguany la Generalitat, des de la Direcció General de Fons Europeus del Departament d'Economia, el celebra amb una exposició oberta al públic amb el títol "L'impacte del finançament europeu a Catalunya: 20 casos d'èxit", que tindrà lloc al Districte Administratiu, des del mateix dia 9 fins al 31 de maig.

El projecte del CSUC "Serveis per incrementar la competitivitat del sistema de coneixement de Catalunya", finançat amb fons FEDER, és un dels 20 casos d'èxit que es podrà veure a l'exposició, i que representarà el Departament de Recerca i Universitats. El projecte, que s'ha tirat endavant amb un ajut de 12,73 M€, pretén impulsar la competitivitat del sistema de coneixement de Catalunya a través de serveis de dades i d'administració digital i la transformació tecnològica per aproximar la recerca a la ciutadania.

En aquest context, el CSUC ha reforçat la infraestructura d'emmagatzematge i preservació per ampliar i millorar els serveis de dades per a la recerca. També s'han reforçat, desenvolupat i desplegat nous serveis per millorar la gestió dels continguts de la comunitat investigadora, i la publicació dels resultats de recerca seguint els principis FAIR que indiquen les directrius europees de ciència oberta (dades trobables, accessibles, interoperables i reutilitzables). 

El projecte també ha potenciat els serveis d'administració digital a l'abast dels agents del sistema de coneixement de Catalunya, amb nous mecanismes de signatura transfronterera i l'ús d'intel·ligència artificial per millorar l'automatització de processos.

Amb la posada en marxa dels nous serveis, el projecte del CSUC compleix l'objectiu de millorar el sistema de coneixement de Catalunya, que es revela com el veritable cor del sistema. Ho recolzen els més de dos milions d'accions d'accés, que evidencien la demanda i la importància d'aquests serveis en la gestió eficient de la informació a l'abast de la comunitat científica i de coneixement, i de la ciutadania interessada en la consulta de les dades científiques obertes.

A banda del cas d'èxit del CSUC, l'exposició també comptarà amb un altre projecte del Departament de Recerca i Universitats. És el projecte "Nova línia de llum BL20-LOREA" al sincrotró ALBA, també finançat amb fons FEDER. L'objectiu del LOREA al sincrotró ALBA és disposar d'una nova línia de llum per estudiar l'estructura dels electrons que formen part dels àtoms d'un sòlid, amb aplicacions en molts camps de la ciència de materials.

Permet, per exemple, estudiar nous materials amb propietats electròniques singulars, com els superconductors, o altres materials amb aplicacions en les tecnologies quàntiques, o bé propietats desconegudes de materials existents, com el coure.

LOREA està al servei de la comunitat científica i del sector industrial, els quals fan recerca sobre l’estructura electrònica i magnètica dels materials i les seves aplicacions.

D'altra banda, un dels plafons de l'exposició estarà dedicat a donar visibilitat als equips que gestionen els fons europeus, amb l'objectiu de reconèixer el treball i l'esforç dels equips humans de la Generalitat que hi ha al darrera de la gestió dels projectes finançats.

  • Compartir:
  • #
  • #
  • #