CSUC

Recomanacions per instaurar el model de ciència oberta

"Recomanacions a l'administració pública per facilitar la implantació del model de ciència oberta a Espanya" és un estudi elaborat en el marc del projecte ciència oberta a Espanya per un equip investigador vinculat a la recerca en universitats i centres d'investigació dins del Programa Estatal d'Investigació, Desenvolupament i Innovació Orientada als reptes de la Societat del Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades.

Aquest estudi té com a objectiu l'anàlisi de la situació i de les principals polítiques europees i espanyoles a favor de la ciència oberta, així com l'estudi de la percepció dels actors, amb la finalitat de transmetre propostes per a posar en acció, des de l'administració pública, els diferents fronts de la ciència oberta a curt i mig termini.

La ciència oberta és el model de recerca que facilita l'ampliació i l'extensió dels beneficis de la ciència al personal investigador, a les institucions acadèmiques i també a la societat. Aquest model està actualment en fase d'implantació des de les conselleries de recerca i universitats de les comunitats autònomes, agències de finançament i avaluació, i les universitats i instituts de recerca.

El document té dues parts ben diferenciades:

  1. Introducció que inclou els antecedents internacionals i espanyols amb recomanacions sobre ciència oberta, la descripció del marc legal espanyol i els cinc objectius de les recomanacions:
    1. Assolir el ple accés obert a les publicacions científiques resultat de la investigació en institucions públiques.
    2. Crear un sistema d'infraestructures i serveis de suport humà que facilitin la publicació de les dades de recerca de manera FAIR (localitzables, accessibles, interoperables i reutilitzables) a repositoris de confiança.
    3. Disposar d'un sistema d’avaluació qualitatiu i quantitatiu que reconegui la diversitat de resultats de recerca i les pràctiques de ciència oberta.
    4. Implantar el coneixement i la pràctica dels principis de la ciència oberta per part del personal investigador, de les unitats de suport a la investigació i del personal de biblioteca.
    5. Gestionar el seguiment de les recomanacions i les accions establertes per part de les organitzacions per progressar cap a la ciència oberta.
  2. El desenvolupament concís del conjunt de recomanacions per a cadascun dels cinc objectius establerts per part dels agents implicats en el sistema de recerca (autors, editors de revistes, vicerrectors, professionals de biblioteques).

Font: Recercant en obert

  • Compartir:
  • #
  • #
  • #