CSUC

Els repositoris RACO i MDC, al 2021

El repositori de Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO) va arribar a les 560 revistes incorporades (30 més que el 2020), amb un total de 251.124 articles (el 99% en accés obert) de les 110 institucions participants (8 més que el 2020). S'hi van incorporar el Col·legi de Notaris de Catalunya; el Memorial Democràtic; el Museu de Ciències Naturals de Granollers; PSICODEX, el Servei de Psiquiatria, Psicologia i Medicina Psicosomàtica de l'Hospital Universitari Quirón Dexeus; l'Associació Llengua Nacional; la Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme; la Universitat Internacional de Catalunya, i el Col·legi d'Economistes de Catalunya.

Es va celebrar la primera trobada d'editors i editores de RACO Professional, la qual inicia un nou espai de comunicació i compartició d'experiències entre institucions que usen el repositori com a eina per a la gestió integral de les seves revistes. El 2021 han utilitzat el RACO professional 18 revistes de 9 institucions diferents.

La modalitat de participació del RACO avançat, que permet l'assignació d'identificadors DOI als articles, la incorporació d'altmètriques i un servei de preservació addicional, també ha crescut en participació durant el 2021. Ja són 10 revistes, de 9 institucions diferents, les que fan ús d'aquesta modalitat.

El repositori de la Memòria Digital de Catalunya (MDC), a la fi de 2021, va assolir la xifra de més de 3 milions d'imatges/documents disponibles, organitzats en 180 col·leccions de 39 institucions participants (2 més que el 2020): l'Arxiu Municipal de Granollers i el Servei Meteorològic de Catalunya. El repositori va superar els 3 TB d'informació emmagatzemada i va ampliar l'espai disponible a 4 TB, fet que permetrà acollir les futures col·leccions que s'incorporin.

Quant a millores, es va col·laborar amb Amical Wikimedia (l'organització que promou la Viquipèdia, els seus projectes germans i el coneixement lliure en català) per tal de millorar la descripció i identificació d'unes 1.300 imatges contingudes a l'MDC.

Relacionat amb el projecte "Transcriu-me!!", el qual facilita la cerca i localització de documents afegint transcripcions a partir de la participació ciutadana a imatges digitalitzades, durant el 2021, amb motiu de les activitats de celebració del centenari de la creació del Servei Meteorològic de Catalunya, es va permetre la incorporació al projecte de la col·lecció "Fotografies de núvols" de la Cartoteca Digital de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

  • Compartir:
  • #
  • #
  • #