CSUC

La Biblioteca Balmes s'incorpora a la Memòria Digital de Catalunya

El repositori Memòria Digital de Catalunya ha incorporat al seu llistat d'institucions participants la Biblioteca Jaume Balmes, ubicada a Barcelona. Es tracta d'una institució que depèn de la Fundació Balmesiana, i està dotada amb un important fons bibliogràfic centrat, sobretot, en els tractats d'àmbit religiós i les revistes especialitzades d'aquesta temàtica.

A banda d'aquesta adhesió, la Memòria Digital de Catalunya també ha afegit quatre noves col·leccions: Llibres impresos, segle XX (Institut de Seguretat Pública de Catalunya, ISPC), Foment de Pietat Catalana (de la Biblioteca Balmes), Fons Manuel Milà i Fontanals (Biblioteca Pública Episcopal del Seminari de Barcelona) i Contes de l'Editorial Calleja (Universitat de Barcelona).

Llibres impresos, segle XX (de l'ISPC) és una col·lecció que té l'objectiu de preservar i difondre un fons de llibres del segle XX sobre seguretat pública. Es tracta de llibres històrics sobre policia, bombers i agents rurals de Catalunya. L'origen d'aquest singular fons són donatius de particulars que s'han fet al Centre de Coneixement de la Seguretat.

La Biblioteca Balmes incorpora la col·lecció Foment de Pietat Catalana, que recull 142 obres editades per Foment de la Pietat durant el primer quart del segle XX. Fundada el 1909 a Barcelona, Foment de Pietat Catalana va impulsar la difusió de la religiositat en català amb publicacions assequibles, en plena efervescència de la recatalanització de l’Església i en un context de canvi social i auge del laïcisme.

El Fons Manuel Milà i Fontanals de la Biblioteca Pública Episcopal, conté la digitalització de 270 exemplars del fons propietat del filòleg, erudit i escriptor, Milà i Fontanals, que va ser un dels impulsors de la Renaixença catalana. En aquest cas, però, el fons inclou estudis sobre gramàtica, dialectes, lingüística i literatura de diferents idiomes europeus, com ara el francès, l'italià, el provençal, l'occità o el portuguès, entre d'altres.

Finalment, la col·lecció Contes de l'Editorial Calleja (UB) reuneix més de 130 contes publicats en diferents col·leccions per l'editorial del pedagog Saturnino Calleja. Es tracta d'uns llibrets en miniatura que es van publicar durant el segle XIX i dissenyats per instruir i entretenir a una població amb un percentatge molt alt d'analfabetisme. La majoria dels contes són anònims i els originals es poden consultar al CRAI del Campus Mundet.

Totes les col·leccions es trobaran pròximament catalogades al Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC) i formaran part del portal de les col·leccions especials.

  • Compartir:
  • #
  • #
  • #