CSUC

Oberta la crida de ponències per la TAC'24

S'obre la crida de ponències per a la 28a edició de la Trobada de l'Anella Científica (TAC), que se celebrarà el 20 de juny a la Universitat de Girona (UdG) i tractarà sobre l'automatització. Les persones interessades a participar-hi amb una ponència poden enviar la seva proposta a promocio@csuc.cat abans del 6 de maig, incloent títol, ponent i breu resum del contingut.

L'optimització de processos com a mitjà per reduir costos o millorar l'eficiència ha esdevingut clau per convertir les organitzacions en engranatges que funcionin de la manera més òptima possible.

Automatitzar i orquestrar en la gestió de sistemes, xarxes, seguretat i entorns multinúvol, per exemple, pot oferir un ampli ventall de beneficis significatius per a les organitzacions, com ara millorar l'eficiència operativa i la consistència en l'execució de tasques, reduir errors i incrementar l'escalabilitat de les operacions.

L'automatització és un dels elements bàsics utilitzats per la intel·ligència artificial en totes les seves formes. Per exemple, en l'aprenentatge automàtic i els bucles tancats, que permeten als sistemes aprendre i adaptar-se a mesura que processen dades i realitzen tasques.

També en l'ús de robots i sistemes automatitzats, que permeten fer tasques físiques o repetitives de manera eficient. I el processament del llenguatge natural (PLN), que permet a les màquines entendre, interpretar i generar llenguatge humà de manera natural, cosa que és fonamental per a l'automatització de tasques que impliquen interacció verbal o escrita com ara en els assistents virtuals.

Una altra forma d'intel·ligència artificial és l'automatització robòtica de processos (RPA), que automatitza tasques repetitives i basades en regles. Veiem usos de l'automatització en la internet de les coses, que facilita l'automatització de processos i la presa de decisions basades en dades en temps real a partir de la connexió i l'intercanvi de dades entre objectes físics a través d'internet; i l'automatització cognitiva, que combina diverses tecnologies com ara el PLN i el processament d'imatges per automatitzar tasques en què intervenen la presa de decisions complexes o la resolució de problemes.

En aquest context, la universitat i, en general, moltes organitzacions, poden obtenir nombrosos beneficis de l'automatització i l'orquestració. El camí, però, presenta també dificultats a superar com ara la diversitat de sistemes i plataformes que poden no estar integrades entre si, la resistència al canvi d'aquelles persones acostumades a mètodes de treball tradicionals, la capacitació del propi personal, la complexitat de la personalització de processos en estructures de gran dimensió i heterogènies, o la gestió de la seguretat de grans quantitats de dades, que poden ser sensibles, i de les quals cal garantir-ne el compliment normatiu i la protecció de la privadesa en el seu tractament.

L'objectiu d'aquesta edició de la TAC és tractar com gestionem aquest nou repte que suposa automatitzar. Aprofundir en els avantatges, però també en les dificultats. I, tot plegat, incorporant casos d'ús i experiències que facilitin l'aprenentatge comú i el debat.

  • Compartir:
  • #
  • #
  • #