CSUC

Repositoris oberts i preparats per al futur: el CSUC s'alinea amb el nou pla europeu

Amb la publicació recent de l'Action Plan for Open Repositories 2025, un full de ruta impulsat per COAR, OpenAIRE, LIBER i SPARC Europe, es defineixen els set pilars estratègics per garantir que els repositoris siguin infraestructures resilients, interoperables i preparades per a la intel·ligència artificial.

Els set pilars es recullen en l'acrònim IMPACT, que fa referència a les característiques que ha de tenir un repositori de recerca per estar preparat pel futur i tenir impacte, com suggereix l'acrònim. Segons el pla, un repositori ha de ser interoperable (Interoperable), ha de tenir un manteniment sostenible per a una millora contínua (Maintained with sustainable funding), comptar amb una infraestructura preparada per a la intel·ligència artificial (Powered by AI-ready infrastructure), estar alineat amb polítiques institucionals de recerca (Aligned), estar connectat a xarxes de repositoris nacionals i internacionals (Connected), i confiar amb professionals que garanteixin l'excel·lència dels repositoris (Trained). A totes aquestes característiques s'hi afegeix la resiliència i la seguretat contra les amenaces cibernètiques i els canvis tecnològics (Resilient & Secure). 

El CSUC, alineat amb els punts estratègics del pla

El servei de repositoris del CSUC, dirigit a universitats i centres de recerca de Catalunya, ja treballa en línia amb molts dels eixos destacats al document:

  • Interoperabilitat: el CSUC continua promovent l'ús d'estàndards com Dublin Core i CERIF, així com identificadors persistents com ORCID (per a personal investigador), ROR (per a institucions), DOI i handle (per a documents de recerca). Aquestes pràctiques milloren la interoperabilitat i la integració amb altres sistemes d'informació científica. 
  • Infraestructura preparada per a la IA: estem revisant i millorant l'estructura de metadades dels repositoris per facilitar la descoberta, la reutilització i l'ús de tecnologies d'IA en l'explotació de continguts. 
  • Connectats: fomentem la col·laboració amb institucions nacionals i internacionals per compartir bones pràctiques i desenvolupar projectes conjunts. Un exemple destacat és el Portal de la Recerca de Catalunya, que connecta i dona visibilitat a la recerca produïda a les institucions catalanes. 
  • Formació contínua: oferim formació contínua per enfortir les competències en gestió de repositoris, dades de recerca i tecnologies emergents com la IA. 
  • Resiliència i seguretat: hem establert polítiques i pràctiques de preservació digital i seguretat per garantir la protecció a llarg termini dels repositoris. 

Tot plegat demostra que el servei de repositoris del CSUC continua sent un element clau per a la recerca oberta a Catalunya, alineat amb els estàndards europeus més avançats. Consulta el pla sencer

  • Compartir:
  • #
  • #
  • #